המותג Nespresso הפך להיות לענף הקפה מה ש-HP עשתה לענף המדפסות – סוג של תקן דה פקטו, תוך יצירה של סטנדרטיזציה של התחום. היום כשמישהו מדבר על קפה בקפסולות, הוא בפועל מדבר על קפסולות בתקן של נספרסו, כאשר לקפסולות המקוריות של החברה, יצאה שורה ארוכה של קפסולות תואמות מיצרניות קפה אחרות, בדיוק כמו שישנן מחסניות דיו חלופי למדפסות. במקביל, יצרניות מכונות קפה ידועות מייצרות בעצמן מכונות שיודעות להשתמש בקפסולות של נספרסו.
על רקע המגמות הללו, אנחנו קיבלנו לסקירה מכונה מקורית של נספרסו, אחת מהדגמים העיליים – הלטיסימה פרו, שהיא האחות הכי גדולה בין המכונות של נספרסו, דומה לאחותה הצעירה לטיסימה טאץ’, אבל גדולה ממנה. זוהי למעשה, מכונה קצת יותר מביתית, ויותר מתאימה בגודלה ובנפחה למשרד. איתה קיבלנו מבחר של קפסולות נספרסו מקוריות לניסיון. המכונה הזו, יש לומר, ישבה אצלנו הרבה זמן ולקחנו את הזמן עם הסקירה שלה, ולכן יש לנו חוות דעת מפורטת עליה. כל עכבה לטובה, החיפזון הוא מהשטן, והשטן כנראה לא שותה קפה. אולי שחור בוץ.
איטלקיה בנשמה
הלטיסימה טאץ’ פרו יש לומר, בנויה לתלפיות. את המכונות של נספרסו, בונות למעשה עבורן חברות מוכרות מתחום הקפה, כמו דה לונגי ואחרות, איטלקיות ושוויצריות ללא המותג שלהן, אלא תחת המותג של נספרסו. המכונה שלנו יוצרה באיטליה לפי המדבקה בתחתיתה, כך שהחשודה המיידית שלנו היא דה לונגי, ואיכות הבנייה היא בהתאם – כלומר, מעולה. (עדכון: בתחקיר קטן שעשינו, מסתבר שזו אכן דה לונגי, שמייצרת עבור נספרסו את כל קו הלטיסימה…)
זו מכונה גדולה יחסית וכבדה, עם מיכל מים אחורי גדול. הפרט הבולט בגג המכונה היא מכסה ההפעלה המתכתי הכבד, לצד התצוגה המוארת ומשטח מקשי המגע, שמעניק למכונה את שמה. בחזית המכונה יש מגש טפטוף מתכתי גדול ומאסיבי, שנשלף כמגירה, ומאחוריו, מיכל הפסולת של הקפסולות. בחזית המיכל, יש מדף קטן מתקפל לכוסות.
מעל אלה, ברז החליטה, ובצד ימין שלו, ישנו תריס, שמאחוריו מסתתר שסתום חיבור. לשסתום הזה מחברים שני אביזרים אפשריים – האחד, זה מיכל חלב שנועד להקצפת חלב אוטומטית, והשני, ברז מים חמים שמסתתר לו בתא צד אלגנטי במכונה, שגם הוא מכוסה בתריס.
שתי מילים על מיכל החלב – מיכל החלב הוא מיכל גדול עם צינורית, מכסה עם ווסת, וזרבובית מזיגה מתקפלת. הרעיון הוא שממלאים חלב במיכל ושומרים אותו במקרר, ושולפים אותו כשרוצים להכין משקה עם חלב.
הממשק הוא ממשק מגע מלא, ומדובר במכונה אוטומטית, שיודעת להכין אספרסו בכל האורכים (קצר, ארוך וכפול), לאטה מקיאטו וקפוצ’ינו, וכמובן, למזוג רק חלב חם או מים רותחים לתה, והכל בלחיצת כפתור עם שבעה כפתורי מגע מתוכנתים מראש.
ההתקנה של המכונה די פשוטה בסך הכל – ממלאים את המיכל במים, שוטפים את מיכל החלב וממלאים גם אותו, והמכונה מוכנה לשימוש. ראויה לציון העובדה שיש לה מנגנון חימום מהיר מאוד והיא מוכנה להכין כוס קפה תוך פחות מחצי דקה מרגע ההדלקה.
חלק מעניין הוא הוא הגדרה של קשיות המים. עם המכונה מסופק נייר לקמוס, אותו יש לטבול במים שאתם בדרך כלל ממלאים. הסימון שיוצא בנייר הוא דרגת קשיות של המים (אבנית), שאותה יש להגדיר בתפריט ההגדרות של המכונה, ושאליו היא תתייחס בעת הכנת הקפה. לגנותם של המים בישראל, יצוין שגם אחרי שמילאנו מים מטוהרים – דרגת הקשיות הייתה בינונית. מזל שאנחנו לא מכינים קפה עם מים מהברז…
דוברת עברית
בסעיף נוחות השימוש, הלטיסימה פרו היא סופר פשוטה להפעלה. פשוט לשים קפסולה בתא הייעודי, לסגור את המכסה, להציב את הספל מתחת לראש המזיגה, ולבחור את משקה הקפה הרצוי, אחרי שהדלקתם את המכונה, שכאמור – מתחממת בשניות, שזה נהדר. במקרה של משקה המכיל חלב כמו לאטה או קפוצ’ינו, מחברים את המיכל לשסתום אחרי שמזגנו לתוכו חלב, מסובבים את החוגה שבראש המכסה לדרגת ההקצפה הרצויה, מכוונים את הזרבובית אל תוך הספל, וגם הפעם – רק נוגעים בכפתור המגע, המכונה כבר תעשה הכל. הרמת מכסה המתכת, תפלוט את הקפסולה המשומשת למיכל הפסולת. פשוט להחריד.
במקרה של משקאות קפה עם חלב, המכונה קודם תחמם ותקציף את החלב, ותזרים אותו לתוך הספל, ורק אחרי זה תחלוט את הקפה. בהתחלה חשבנו שהמכונה מייצרת כמויות חלב קטנות מדי, והצטרכנו יותר ממנה אחת של חלב כדי למלא ספל גדול. בשלב מאוחר יותר, גילינו שאפשר לקבוע את נפח הספל שנמזג בתפריט ההגדרות.
בכלל, מילה על תפריט ההגדרות לפני שנעבור לדון בדבר שחשוב באמת – הוא מצוין. המכונה מעוברתת לחלוטין, ובעברית טובה, בניגוד לתרגומים תמוהים ומחופפים שאנחנו מוצאים לא פעם במכשירים אחרים. בעניין זה, אני מסיר את הכובע בפני נספרסו ישראל. והתפריט מלא אפשרויות, מאפשרויות ניקוי ותחזוקה, דרך הגדרות מדוקדקות, כמו זמן שינה של המכונה ועד כאמור, דקויות כמו כמות החלב שנמזגת לספל כדי למלא את הספלים האישיים שלכם בבית. מצוין. כמובן, המכונה גם מגיעה עם ספר הדרכה מלא בעברית.
דיון קטן על קפסולות
לגבי איכות הקפה, מדובר בסוגיה מורכבת שכן קפה, הוא בעיקר עניין של טעם אישי. אבל בגדול, כחובב קפה רציני, אני רוצה רגע לקיים דיון קטן על קפה מקפסולות. מצד אחד, הקפסולות הביאו סטנדרטזציה לעולם הקפה, וחשפו לקפה איכותי יחסית, קהלים שבעבר התעצלו או חששו להתעסק עם מכונות קפה.
מצד שני, על אף מגוון עצום של תערובות (אנחנו קיבלנו להתנסות ערכה שהכילה דוגמיות מכל הקטלוג של נספרסו, שעומד על עשרות טעמים), עדיין, איכות הקפה בקפסולות היא מוגבלת בקשת הטעמים שהיא מציעה: מדובר בקפה שאמנם ארוז ביחידה נפרדת בוואקום, אבל עדיין, לטעמי, הוא לא מגיע לאיכויות, לפתיחה ולעושר הטעמים שמציע קפה טרי שנטחן הרגע מפולים או אפילו אספרסו טחון “רגיל”, שלא דחוס בתוך קפסולה. ויש כמובן את העניין הסביבתי – אם אתם לא מחזירים את הקפסולות ודואגים למחזורן (המעטפת של הקפסולה עשויה אלומיניום, חומר הניתן למחזור בקלות, אם לא השלכתן אותן לאשפה).
אחרי ההצהרה הזו המורכבת הזו – נאמר ונציין שהקפה של נספרסו הוא לא רע. חלק מהתערובות היו מאוד חזקות וקצת מרות מדי לטעמנו. אבל כמי שתמיד אהב זנים מתוקים יותר כמו פפואה גינאה החדשה, אהבתי את התערובות בטעמים, ואת התערובת הברזילאית. למרות שלכל רוחב היריעה, בסך הכל, הקפסולות של נספרסו מספקות תוצאות אחידות, וקפה הגון, בכל סוגי המשקאות.
המכונה יודעת להכין קפה (רואים מה עשיתי שם?), גם אספרסו, גם קפוצ’ינו או לאטה – כל המשקאות יוצאים אחידים ובאיכות טובה, בלי התעסקות. הסיכוי שהיא תוציא לכם קפה רע שואף לאפס. בנוסף, התרשמנו מהיכולת שלה להקציף גם חלב לא סטנדרטי – כרגישים ללקטוז ניסינו אותה גם עם “חלבי” סויה, אורז ושקדים, והתוצאה הייתה ראויה בהחלט. היא מצליחה להקציף גם אותם במידה סבירה, אפילו מפתיעה.
לסיכום סוגיית איכות הקפה: האם הייתי מחליף את מכונת הסאייקו-פיליפס הביתית שלי שפועלת על קפה טחון לטובת הלטיסימה פרו? התשובה היא לא. אבל כקפה מהיר בבוקר, בלי יותר מדי התעסקות, הלטיסימה פרו מציעה תשובה מצוינת. להדליק, להכניס קפסולה, ללחוץ על כפתור ויש לכם קפה מוכן תוך פחות מדקה (אם יש מים במיכל) ובלי התעסקויות מיותרות – הקפה שלכם יהיה מוכן עוד לפני שתסיימו לצחצח שיניים.
לאחר הפקת הקפה, צריך להעביר את מיכל החלב הליך שטיפה קטן, בו הוא “יירק” החוצה שאריות חלב שנתקעו בצנרת (כדאי להכין ספל או קערה נפרדת), ולאחר מכן אפשר להחזיר אותו למקרר. המכונה גם תזכיר לכם את זה מפורשות בכיתוב על המסך.
מצד שני, גילינו שמבחינת ניקיון, עדיף למלא במיכל כל פעם כמות קטנה של חלב, ולהריץ את הליך השטיפה עם מים, ואז לא להתעצל, ולשטוף אותו בכיור עם קצת מים חמים וסבון כלים, ולתת למיכל להתייבש (הוא מתפרק בקלות, לרבות הצינורית).
שורה תחתונה
הלטיסימה פרו היא מכונה מצוינת לבית של כמה חובבי קפה, לצורך העניין משפחה של שתייני קפה, דירת שותפים או אפילו משרד או עסק קטן, מה שמביא אותנו לסוגיית המחיר. הלטיסימה פרו היא לא מכונה זולה. מחירה הרשמי באתר של נספרסו בעת כתיבת שורות אלה, עומד על כ-2,500 שקלים, מחיר של מכונות קפה רציניות, על סף המקצועיות – זאת על אף שבזאפ ניתן למצוא את אותה המכונה בכמעט אלף שקלים פחות.
לחובב או חובבת הקפה שגרים בגפם, לא היינו ממליצים עליה כרכישה, אלא אולי על אחותה הקטנה, הלטיסימה טאץ’ הזולה ממנה. אבל כמכונת קפה לעומס עבודה גבוה, שצריכה לשרת כמה צרכני קפה באופן רצוף לאורך היום, אפילו במשרד עם כמה עובדים, היא בחירה טובה, על אף מחירה הגבוה יחסית.
[…] Davo שכיום גם מציע מכונות גלידה ומכשירי וופל בלגי, ל-מכונות קפה, כלי בית ומוצרים […]