גוגל השיקה את Read It שכולה גאווה ישראלית

Read-It-with-the-Google-Assistant-Listen-to-web-pages

השבוע השיקה גוגל תכונה חדשה עבור הסייען הדיגיטלי שלה, בשם Read It, שכולה פרי המצאה ישראלית. התכונה הדי מגניבה, שכבר הוצגה ב-CES אבל כעת שימושית ופעילה, מקריאה עמודים וכתבות מהרשת בקול.

מאחורי הפיתוח עומדים יוסי מטיאס, ראש מרכז המחקר והפיתוח של גוגל בישראל, רוני אמירה מנהל קבוצת הפיתוח, ודוד קדוש, שהופקד על ניהול המוצר.

הרעיון למוצר צץ בכלל לאטיאס בזמן ריצה, כשהוא נתקל בבעיה שרבים מצרכני התוכן ברשת נתקלים בה: מסמנים לעצמנו מאמרים לקריאה אחר כך, ואז אף פעם לא מגיעים לקרוא אותם. “בריצת בוקר, פתאום חשבתי: מה אם אני אוכל לשמוע את הכתבות במקום לקרוא? זה היה פותר את זה”, סיפר מטיאס בשיחת רקע מקדימה עם “החיבור”. “אני צריך טכנולוגיה שפשוט תיקח את הכתבה, ותשמיע לי אותה, יש אנשים שזה יכול לשנות את חייהם”, סיפר מטיאס.

למזלו של מטיאס, הוא מכיר כמה אנשי פיתוח…בשיחה בפינת הקפה הוא סיפר לאמירה על הרעיון שלו, ואמירה והוא החלו לעבוד על הרעיון במסגרת זמן ה-“20 אחוז”, אותה תוכנית עידוד חשיבה מקורית של גוגל המאפשרת לעובדיה לעסוק בפרויקטים עצמאיים צדדיים, בהיקף של עד 20 אחוז ממשרתם, כיום עבודה בשבוע.

אמירה (שבכלל מגיע מתחום הבריאות והרפואה) הביא את הרעיון של מטיאס להוכחת התכנות, גירסה ראשונית עם קול מאוד רובוטי. בנקודה הזו התחוור לאנשי המחקר והפיתוח בגוגל ישראל שהם צריכים להפוך את החוויה לחלקה הרבה יותר.

אמרו ועשו. המוצר פותח בגישה של “אכול את מזון הכלבים שלך בעצמך”, כשעובדי גוגל בעצמם מתנסים במוצר ומעירים הערות לשיפור. בשלב הזה גויס גם דוד קדוש למשימה ומונה כמנהל מוצר. “הצטרפתי לצוות הזה, כשהיה איזשהו אבטיפוס שעובד. היה לנו ברור שאנחנו צריכים להתחבר לפלטפורמה של מוצר גדול של גוגל”, אומר קדוש, והבחירה באסיסטנט הייתה הבחירה המתבקשת.

Read it בפעולה
Read it בפעולה

מטיאס ואמירה מספרים שהמוצר עצמו נשען גם על שורת טכנולוגיות רוחביות של גוגל (כמו בינה מלאכותית, תרגום, טקסט לקול ועוד), אבל גם על תפיסה גדולה יותר – בינה מלאכותית חברתית. שימוש בבינה מלאכותית כדי לשפר נגישות לכולם. כמובן שלמוצר שמקריא דפי רשת יש משמעות אדירה לאנשים עם כובד ראיה, אבל גם לגשר על פערי שפה: Read It  יכולה לתרגם ולהקריא דפים ב-42 שפות מאחת לשניה. לצערנו, עברית היא עדיין לא בין שפות ההקראה, בעיקר בגלל שעברית עדיין לא נתמכת רשמית על ידי גוגל כשפה לסייען – אבל אפשר לתת ל-Read It דפים בעברית, והוא יקריא אותם בשפות אחרות.

קדוש אומר כי העניין נמצא בעבודה, ומזכיר ששפת הקודש היא שפה מאוד מאתגרת מבחינתם בהיבט של השמעה והבנה: ” היא אחת השפות היחידות שכדי להבין מילה לא מנוקדת צריך לראות את ההקשר של המשפט”, הוא אומר.

המטרות שעמדו לנגד עיניהם של אנשי הפיתוח של גוגל בישראל, היו ליצור קול טבעי, שההקראה תישמע כמו סיפור, שחוויית ההאזנה תהיה נעימה. לשם כך, הם עבדו עם מעצבת קול, המתמחה במנועי “טקסט לקול” (TTS), ויצרו כמה קולות לבחירה (שניים גבריים ושניים נשיים) שמסוגלים להקריא גם מאמרים ארוכים קריאה קולחת.

“אנחנו רוצים לאפשר לכל טקסט, לכל אתר באינטרנט בכל העולם, שיהיה זמין לכולם על ידי כך שאנחנו מסוגלים להשמיע אותו, ושמה שאפשר גם לקרוא אפשר לשמוע, דרך הגוגל אסיסטנט”, מסכם מטיאס.

איך Read It עובד?

כרגע, התכונה Read it נתמכת רק בממשק ההפעלה האנגלי של האסיסטנט, ובעתיד יצטרפו הוראות הפעלה נתמכות גם בספרדית והינדי. למי שיש במכשיר הסמארטפון שלו גוגל אסיסטנט הפועל באנגלית, אפשר כבר כיום בזמן שהות בתוך הדפדפן (כרגע רק בכרום ובאפליקציות גוגל, אבל לא בדפדפנים או אפליקציות צד ג’), להעלות את הגוגל אסיסטנט בלחיצה ארוכה ולומר פשוט לגוגל Read it או Read this page.

הפקודה תפתח אפליקציה חיצונית, שתקריא לכם בקול את המאמר או דף הרשת שבחרתם. יש לכם אפשרות להאיץ או להאט את קצב ההשמעה, לקפוץ קדימה או אחורה, ובסך הכל יש חויית שליטה מאוד טובה בהקראה. כמובן, תוכלו גם לבחור באיזו שפה לשמוע את הטקסט, וגם אם הכתבה היא בשפה אחרת, היא תתורגם לשפה שבחרתם.

על אף תוכניות להוציא API למפתחים, כרגע התכונות האלה נתמכות רק במכשירים ניידים, ולא במחשבים שולחניים, למרות שבפועל אומרים אנשי גוגל, יש גם תמיכה במחשבים המריצים ChromeOS. גירסה לאייפון ו-iOS צפויה בהמשך.

אם יש לכם טלפון אנדרואיד מגירסה 5 ומעלה, התכונה כבר נתמכת בגוגל אסיסטנט שלכם אם שפת המערכת שלכם היא אנגלית. אתם מוזמנים לנסות אותה.

[עדכון 13.3.20] – תיקון טעות עובדתית: תמיכה ב-42 שפות ולא 44 כפי שנכתב

אם אתם כבר כאן…
רצינו לבקש טובה. בכתבה שזה עתה קראתם הושקעו שעות של איסוף מידע, תחקיר, כתיבה, עריכה, גרפיקה, עיצוב, צילום ועריכת וידאו. בנוסף, יש לנו הוצאות קבועות על אירוח האתר, אחסון, שרתי וידאו, גרפיקה ועוד. “החיבור” נעשה על ידי שורה של עיתונאים מקצועיים, שבשבילם עיתונות היא שליחות, אבל היא גם פרנסה – ואנחנו מעדיפים לעבוד עבורכם, הקוראים. התמיכה הישירה שלכם מבטיחה את המשך קיומו של “החיבור” כמגזין עצמאי, אובייקטיבי, חופשי מתלות במפרסמים, ותאפשר לנו להביא לכם עוד סיפורים מעניינים, עוד תכנים שיוגשו בצורות מקוריות, עוד כתבות, עוד סרטונים ובכלל – עוד. לתמיכה במגזין

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 21 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

6 תגובותהשמיעו קולכם

השמיעו את קולכם

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner