13 פעמים ב-100 שנה: מחר יתרחש מעבר חמה על פני השמש

 

מחר (ב') יחלוף כוכב חמה (מרקורי) על פני השמש ויימצא בינה ובין כדור הארץ. זהו אירוע אסטרונומי נדיר יחסית, המתרחש 13 או 14 פעמים במאה. כוכב הלכת חמה ייראה כנקודה שחורה המתקדמת לאיטה על פני השמש. 

בפועל, כוכב הלכת חמה חולף במסלולו על פני השמש שלוש או ארבע פעמים בשנה. ברם, בגלל זווית ההטייה של כדור הארץ, רק לעתים רחוקות מתלכדים המישורים כך שניתן לצפות בתנועתו. מחר, 9 במאי, תהיה אחת מאותן עתים. כיון שמדובר במסלולים קבועים במרחב, גם המעברים מתרחשים בזמנים קבועים, במאי או בנובמבר. הקודם היה בנובמבר 2006, ואילו המעברים הנצפים הבאים יתרחשו בנובמבר 2019, ובנובמבר 2032.

האירוע יחל בשעה 14:12 לפי שעון ישראל, אז "תיגע" שפת הדיסקה של חמה על פני השמש ותחל בכניסתה. כשלוש דקות לאחר מכן, תיראה הדיסקה במלואה על רקע השמש. המעבר עצמו יימשך כשבע שעות וחצי. לצערנו, השמש תשקע אצלנו לפני שנוכל לצפות בסיום המעבר. 

אזהרה חמורה למי שרוצה לצפות במעבר – אין לצפות ישירות בשמש ללא אמצעי הגנה מתאימים! ולא, משקפי שמש אינם מספיקים כדי למנוע נזק לעיניים. הדרך המומלצת לצפות באופן ישיר באירוע, היא באמצעות טלסקופ שעליו מותקן מסנן שמש מיוחד. כזה יהיה זמין באירוע צפייה מיוחד של האגודה הישראלית לאסטרונומיה במצפה הכוכבים בגבעתיים. דרך יותר פשוטה וזמינה לצפות בבטחה במעבר של חמה, היא על מסך המחשב או הסמארטפון שלכם. נאסא תפעיל אתר מיוחד לצפייה במעבר, המבוסס על תצפיות ממצפה התנועה הסולארית (SDO).

אולי יעניין אתכם גם...

על אודות המחבר לצפיה בכל הכתבות לאתר המחבר

ניב ליליאן

העורך האחראי של "החיבור".

ניב ליליאן הוא עיתונאי חוקר בעל ניסיון של 21 שנה בכתיבה על טכנולוגיה, אינטרנט והשפעותיהם על פוליטיקה וחברה. כעורך ערוץ המחשבים של ynet בשעתו, הוא הוביל קמפיין עיתונאי נרחב ועיקש שהביא את סכנות המאגר הביומטרי לידיעת הציבור, ופרסם תחקירים על עוולות צרכניות כמו התערבות ספקיות האינטרנט הישראליות בתעבורת רשת, לצד פרשנויות מורות נבוכים וקלות לעיכול.
פרט טריוויה: הוא העיתונאי הישראלי הראשון שראיין את מנכ"ל גוגל.

תגובה אחתהשמיעו קולכם

השמיעו את קולכם

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

banner